Centralne Laboratorium wykonuje analizy klasyczne i instrumentalne na materiałach pochodzenia roślinnego, zwierzęcego i mineralnego. Analizy głównie obejmują: oznaczenia podstawowych składników pokarmowych, oznaczenia jodu, selenu, fosforu i innych makro- i mikroelementów, oraz oznaczenia chromatograficzne i spektrofotometryczne (w zakresie m. in. aminokwasów, witamin A i E, tokotrienoli, kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6, lotnych kwasów tłuszczowych kiszonek, produktów fermentowanych, i w przewodzie pokarmowym. Wykonuje również badania związków lotnych w żywności i produktach zwierzęcych metodą chromatografii gazowej i spektrometrii masowej, w tym techniką HS-SPME-GC/MS.
-
NIRS
NIRS to metoda spektroskopii w bliskiej podczerwieni. Jest szybka, tania i pozwala oszacować zawartości podstawowych składników pokarmowych w paszach.
-
Analiza jodu
Oferujemy analizy jodu w moczu, a także w innych materiałach organicznych, w tym w paszach i żywności.
-
Związki lotne
Badania poświęcone Lotnym Związkom Organicznym (LZO) w próbkach pochodzenia zwierzęcego (mięso, tłuszcz, wędliny, sery itp.).
-
Aminokwasy
Analizy zawartości aminokwasów w paszach i premiksach paszowych oraz w różnych materiałach pochodzenie roślinnego i zwierzęcego.
-
Kawasy tłuszczowe
Standardowo wykonujemy oznaczenia profilu 17 – 21 kwasów tłuszczowych w paszach, żywności, produktach zwierzęcych, materiale roślinnym i w innych rodzajach materiału biologicznego.